Halaman

Ahad, 30 Disember 2012

SIPUT SEDUT BEREMPAH

Assalamualaikum

Siput Sedut Berempah......masak minggu lepas resepi adik saya Roziyah tapi baru hari ini berkesempatan nak buat n3, ye lakan asyik buat n3 kek2 tempahan hari tu atas permintaan kawan2 yang nak saya poskan resepi kek2 tu juga. Harap2 dia orang puas hati. 


Memang sedap resepi campak2 adik saya nie. Kalau masak pedas2 lagi sedap giler tapi hari tu mak tak bagi masak pedas2. Jadi tak berapa nak kick la.....kalau kawan2 nak masak buat pedas2 tau baru boleh terjungit mulut tu hihi.....

Nak masak pun mudah je, kejap dah siap. Kira nie makanan emergency juga lah. Saya lagi suka kalau gatah2 macam tu jer. Dia punya rasa lebih kurang macam makan kat kedai Ikan Bakar Sri Duyung Melaka tapi kat situ dia letak cili api. Giler meroyan kalau makan, pedas gilerrrrrrr!!!!!!! Kawan2 boleh cuba ye resepi nie.....




SIPUT SEDUT BEREMPAH
Resepi : Roziyah Mad Sidek

Bahan2 :
1 kg siput sedut
3 sudu besar cili kisar - boleh tambah cili api jika suka pedas
3 biji bawang besar* 
4 biji bawang putih*
2 inci halia* 
3 batang serai* 
3 biji buah keras* (* dikisar)
2 helai daun kunyit
Garam 
Kicap

Bahan2 rempah :
2 sudu besar lada hitam- dikisar
1 1/2 sudu besar serbuk ketumbar
1/2 sudu besar serbuk jintan manis
1/2 sudu besar serbuk kunyit 

Cara2 :
1. Tumis bahan2 kisar sehingga garing. 
2. Masukkan cili, goreng hingga naik minyak. Masukkan bahan2 rempah dan tumis hingga masak.
3. Masukkan siput sedut dan kacau hingga rata. Masukkan kicap , garam dan air.......biarkan sehingga siput masak dan kuah sedikit pekat. Angkat.


SELAMAT MENCUBA 





Tiada ulasan:

Catat Ulasan