Halaman

Ahad, 14 Oktober 2012

TULANG IKAN MERAH MASAK LEMAK NENAS

Assalamualaikum.....

Selamat tengahari. Masak apa pulak tengahari nie kawan2 ku. Saya masak Tulang Ikan Merah Masak Lemak Nenas tengahari ni tapi tak makan lagi, petang nanti baru makan nasi. Jadi tengahari nie makan sandwich tuna je. Malas nak makan nasi. Nak makan pun malas, mmmmm......

Masak pun ala kadar untuk che abang kita makan. Saya mengantuk kot tu yang tak berselera nak makan. Makan sandwich pun separuh jer. Kejap lagi nak pergi tengok rumah baru. Semalam tengok sekejap dan dah buat laporan pada pemaju pasal apa2 kerosakan dan dia janji nak buat semalam juga tu yang nak pergi tengok hari nie dah buat ke belum.

Jom layan menu saya hari nie.......



TULANG IKAN MERAH MASAK LEMAK NENAS

Bahan2 :
1 bungkus tulang ikan merah 
1 biji nenas (kecil) - hiris kasar
2 sudu besar cili kisar
3 biji bawang merah*
sedikit belacan* (*tumbuk halus)
serbuk kunyit
1 keping asam keping - optional
4 cawan santan (3 cawan santan cair + 1 cawan santan pekat 

Cara2 :
Masukkan ikan, nenas, cili kisar, bawang + belacan, serbuk kunyit, asam keping dan santan . Saya suka letak asam keping sikit untuk rasa lemak2 masam manis dari santan dan nenas.
Masak hingga kuah mendidih dan sedikit pekat mengikut citarasa sendiri. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan