Selamat malam semua. Makan apa malam nie? Saya tak makan malam, malas nak masak
Dulu2 ada juga lah buat tapi dah lupa. Sekarang ada permintaan baru ler nak buat balik, tu yang terkial2 jer rupanya. Berposak2 semalam dok pergi shopping kat Jusco sebab dia teringin sangat nak makan piza saya buat sendiri....dia cakap jadi ke tidak yang penting dari air tangan saya, itu yang penting...katanya. Terkebil2 juger ler dok fikir apa yang nak dibeli.
Lepas tu demand pulak, nak tepung nipis bagi yang bawahnya garing, nak bahan2 nye banyak2 bagi penuh.....wahhhhh!!!!banyak pulak songehnye ye.....
nie dia...amik ko, tinggi menggunung....puas hati, nak penuh2 kan....
PIZA
Sumber Rujukan : Buku Belajar Memasak 2
Oleh : Chef Norzailina Nordin
Perkongsian : SriRasa BiDara
Bahan2 Doh :
175 gm tepung gandum
1/2 sudu besar yis segera
1 sudu besar minyak masak
1 sudu teh gula aising
80 ml air suam
Garam secukupnya
Bahan2 Inti :
75 ml sos piza - saya guna sos cili sahaja
4-5 keping daging salai - saya guna sosej & potong bulat2
1/4 cili benggala hijau - hiris dadu
1/2 biji tomato - hiris dadu
80 gm keju mozarella - letak lebih pun tak apa lagi sedap
1 sudu besar oregano kering
Nenas dalam tin - saya tambah
Jagung dalam tin - saya tambah
Cendawan butang dalam tin - saya tambah
banyakkan....sampai menggunung tingginya.....suka che abang, tersengih2...buat 1 jer, udahnya tak cukup...
1. Masukkan gula aising dan garam ke dalam tepung gandum. Gaul rata.
2. Bubuh yis dan minyak masak, gaul sebati.
3. Tuang sedikit demi sedikit air suam.
4. Gaul hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan.
5. Uli doh diatas papan pencanai. Bila licin dan anjal, letak dalam mangkuk berlenser minyak.
6. Bila doh naik dua kali ganda, uli ke saiz asal dan canai nipis. Letak atas tin berlenser minyak.
7. Sapukan sos piza dan taburkan cili benggala. Ratakan tomato di atas piza. Ratakan hirisan pepperoni diatasnya.
8. Parut keju rata2. Akhir sekali, taburkan oregano. Bakar pada suhu 200C selama 30-35 minit.
Cara saya :
1. Rendam yis dengan air suam hingga berbuih. Campurkan tepung gandum, garam dan gula, gaul sekata.
2. Setelah yis berbuih, campurkan ke dalam tepung bersama2 minyak. Uli hingga menjadi doh yang sebati dan tidak melekat ditangan. Jika adunan terlalu kering boleh tambah sedikit minyak. Perap doh hingga naik dua kali ganda.
3. Tumbuk adunan untuk buang angin dalam adunan. Canai doh nipis dan letak di atas tin pembakar piza.
4. Sapu sos dipermukaan doh. Taburkan hirisan tomato dan cili benggala. Susun potongan sosej dan kuib nenas. Kemudian taburkan keju dikeseluruhan permukaan doh piza. Akhir sekali taburkan sedikit oregano kering.
5. Bakar pada suhu 200C dengan menggunakan api bawah selama 45 minit.
macam2 ada.....tak sabar nak buat lagi..
ini che abang punya.....separuh piza tapi dalam perut dia dah masuk separuh sebenarnya...hahaha
ini saya punya...separuh je...
tinggal separuh....rasanya kejap lagi lenyap la kot....
myelerakan pizanya tu...mrimbun keju kat ats tu...mmg layan piza ni bile panas2 ni..
BalasPadamQasey...tau x pe....kena buat lg x cukup....(*__^)
BalasPadam