CREAM CUSTARD
By : Honey
Sumber : masam manis
Bahan-bahan :
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml (1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml (1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega
1 sudu teh esen vanila - ita tambah
sedikit pewarna kuning - ita tambahCara2nya:
Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan gula ke dalam mangkuk. Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2. Masukkan telur dan kacau lagi.
Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi.
Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi.
Masak sehingga pekat. Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari
microwave dan kacau.
Ulang sehingga pekat.Bila dah siap, masukkan butter dan kacau
rata.
Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana.
Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin. (saya buat cara ini, campurkan semua dan kacau atas api sederhana hingga adunan pekat).
Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin. (saya buat cara ini, campurkan semua dan kacau atas api sederhana hingga adunan pekat).
Tiada ulasan:
Catat Ulasan